Specialized Epic Hardtail

Specialized Epic HT Comp Carbon Specialized Epic HT Comp Carbon
Specialized Epic HT Expert Carbon Specialized Epic HT Expert Carbon
Specialized Epic HT S-Works Di2 Specialized Epic HT S-Works Di2

Voor de oer-mtb'ers is er maar één model: de hardtail. En binnen die groep van hardtails is er dan maar weer één model: de Specialized Epic. Vorig jaar kreeg de moeder van alle hardtails een lang verwachte make-over. Een fenomenale terreinknecht is het, voor alle mts'ers die houden van de meest efficiënte krachtoverbrenging op de fiets. Die is op een hardtail immers maximaal. Tel daarbij op het voordeel van de 29'er geometrie en je hebt een winnaar van het hardtail-klassement. Met € 1599 is het zelfs heel voordelig instappen op de Specialized Epic HT 29!

De Epic Hardtail is sinds 2017 de nieuwe naam voor de Stumpjumper. Voor het redesignen van het model heeft Specialized de lat hoog, héél hoog gelegd. Hoe kan het anders dat in de S-Works versie het frame met 828 gram lichter is dan de Specialized wegfietsen? Ook hebben de Amerikanen het model ontwikkeld met Rider First Engineered technologie.

Lang verhaal kort: gebruikelijk is dat een frame in één maat wordt ontworpen. Alle andere maten worden eenvoudigweg vergroot of verkleind. Maar dat is geen garantie voor optimale prestaties. Een kleiner of een groter frame gaat anders om met de krachten die erop worden uitgeoefend. Kleinere maatjes zijn te stijf, grotere weer minder stijf.

Specialized Epic hardtail: snel op elk terrein 

De Specialized Epic HT heeft z'n geometrie mee om hard te gaan op alle soorten van ondergrond. Al dreigt het op een maanlandschap te lijken: de grip is vast. De achterband zit wat dieper in het frame, de afstand tussen de achteras en de trapas is verkort. Dat maakt de Specialized Epic Hardtail tot een fiets die heel goed te besturen blijft. Wendbaar, en toch vertrouwd. Hier durf je hard op te gaan. Nee, hier móet je hard op gaan.

Hardtail Epic

Bovendien is de feedback van een hardtail ongeëvenaard. Wat er onder je in het terrein gebeurt, geeft het frame direct door aan de berijder. Dat vergroot het gevoel de Epic 100% onder controle te hebben. Misschien niet direct het comfort van z'n full suspension grote broer, maar ook zeker niet onplezierig. Al vanaf de instapper, de Specialized Epic HT, doet de RockShox voorvork z'n werk meer dan goed.

Opvallend trouwens om te merken hoe de kwaliteit van aluminium frames de laatste jaren is geëvolueerd: voor € 1599 rij je op een geweldige mtb. En mag het iets meer zijn? De World Cup versie heeft de op één na beste carbonkwaliteit van huize Specialized plus de Custom RockShox SID Brain voorvork: de intelligente technologie die het verschil herkent tussen input van de rijder en een oneffenheid in het terrein.