Specialized Epic

Specialized Epic FSR Expert Specialized Epic FSR Expert
Specialized Epic FSR Pro Specialized Epic FSR Pro
Specialized Epic FSR Comp Specialized Epic FSR Comp

Je krijgt er nog net geen gouden plak bij cadeau, maar veel scheelt het niet. Want opstappen op een Specialized Epic is bijna een garantie voor eeuwige roem. Z'n berijders grossierden in wereldtitels en in Olympisch goud. Voor de 29'ers onder de mountainbikes is de Specialized Epic de 'King Of Mountain'. Robuust en tegelijkertijd intelligent, met het innovatieve veersysteem vóór en achter. Ook bij Van Scheijndel Wielersport is het een full suspension mtb die onverminderd populair is.

Voor de echte crosser is er geen twijfel mogelijk: een Epic. Z'n legendarische reputatie dankt de Specialized Epic vooral aan de 29'er geometrie in combinatie met het FSR-veersysteem. De voordelen van 29'ers zijn onderhand wel bekend. Het grotere wielformaat pakt makkelijker een boomwortel of een andere sta-in-de-weg mee. De bredere banden vergroten de grip, vooral bij klimmetjes en losse ondergronden. En een groter wiel houdt ook langer de snelheid vast. Met name de lange rijders hebben daarnaast het voordeel van een geometrie die beter past.

Specialized Epic FSR vering

En dan is er nog het voordeel van het FSR systeem. Specialized ontwikkelde FRS als een innovatief en actief veersysteem voor alle full suspensions. Het geheim: de vering staat los van de rem- en aandrijfkrachten. Met andere woorden, de Epic veert alleen mee als-ie mee moet veren. Er gaat niet langer energie verloren doordat de fiets onnodig deint. Dat vergroot de effectiviteit van de Specialized Epic. Je gaat er gewoon harder op én het rijdt ook nog eens comfortabeler, met meer controle.

Specialized Epic Brain

Maar de slimme Amerikanen deden nóg een toefje slagroom op de mtb-taart: met het Brain systeem. Dat snufje herkent het verschil tussen de input van de rijder (bijvoorbeeld als je op de pedalen staat) en een hobbel in de weg. Op vlak terrein schakelt Brain dus de FSR vering uit. Dat maakt dat de Epic het comfort van een full suspension heeft, maar ook de efficiency en de stijfheid van een hardtail.

De Epic is een mountainbike om hard mee te gaan, dwars door modderige trajecten of over een eindeloze single track. De geometrie is ernaar: de achterbrug en de wielbasis zijn korter gehouden, de bovenbuis is langer. Laag bij de grond is de trapas gemonteerd. Precies de ideale maten.

Afmontage: klinkende namen

Qua afmontage wordt er op geen enkel model bezuinigd. Ook bij de meest bereikbare Specialized Epic (€ 2799) is het lijstje met klinkende onderdelennamen al imposant. De RockShox Reba RL 29 voorvork bijvoorbeeld, die beschikt over instelbare compressie en rebound. En hoewel dat frame van aluminium is, is een te veel aan grammen meesjouwen er niet bij. Nog geen duizend euro verder beginnen de carbonmodellen. En leg er telkens iets bij en het cv van de Specialized wordt steeds indrukwekkender. Tot en met de wel heel exclusieve S-Works Epic, nog net geen € 10.000 kostbaar.