Merida BIG.NINE 900

Merida BIG.NINE 900 Merida BIG.NINE 900

Bij de meeste merken mountainbikes heb je keus uit twee kwaliteiten: aluminium en carbon. Merida heeft nog een derde kwaliteit uitgevonden: aluminium Lite. Oók aluminium, maar dan een slanker materiaal dan op de standaard mountainbikes uit Taiwan. Dat brengt het gewicht op de Merida BIG.NINE 900 omlaag naar een heel revolutionaire 11 kilo. Ook qua afmontage is het een model dat met gemak de concurrentie met duurdere mtb's aan kan.

Veel betere aluminium fietsen dan de Merida BIG.NINE 900 ga je niet gauw vinden. De Taiwanese fabrikant is erin geslaagd om het frame toch heel bescheiden uit te voeren. Die slanke uitstraling gaat niet ten koste van de stijfheid van het frame. Belangrijk, want daardoor heb je ook de zekerheid dat de 900 efficiënt omspringt met de energie die je erin stopt.

Merida BIG.NINE 900 met 29 inch wielen

Uiteraard is de Merida BIG.NINE 900 uitgevoerd met 29 inch wielen, de wielmaat die tegenwoordig standaard is op mountainbikes van de eerste categorie. Meer omtrek staat gelijk aan meer snelheid, doordat de grotere wielen beter het tempo vasthouden. Nog een voordeel is het gemak waarmee een 29'er afrekent met een hobbelige ondergrond. Ook zijn de banden breder, en dat werkt weer door in de grip op het terrein.

Value for money bij Merida mtb

Merida staat vooral bekend als een fabrikant die veel fiets voor je geld levert. De BIG.NINE 900 die bij Van Scheijndel Wielersport in de showroom staat is geen uitzondering. Veel van de onderdelen komen uit Shimano's XT-groep, synoniem voor hoogwaardige kwaliteit en jarenlang fietsplezier. Bijkomend voordeel: met een 1 x 11 heb je alleen maar een achterderailleur schoon te spuiten na een modderrit. Wel heeft Merida gekozen voor een cassette met een groot breek. Met 11-42 loop je niet snel de kans om versnellingen te kort te komen. De schijfremmen komen ook van Shimano: de XT-Fin, met 180 mm diameter vóór en 160 mm achter.

De vork heeft bij de meest exclusieve aluversie een forse upgrade gekregen. De Fox 32 Float performance heeft een veerweg van 120 mm en kan met een keuzeknop worden ingesteld op drie verschillende standen, afhankelijk van het terrein. De Fox voegt weinig gewicht toe aan het toch al lage aantal kilo's van deze mtb. Ook aan de wielen herken je de kwaliteit van de BIG.NINE 900. Merida monteert er de Expert CC wielset onder, voorzien van 15 mm steekas.

Aluminium Merida mountainbike

Tel alle voordelen bij elkaar op en het is meteen duidelijk dat een top-mtb niet per se van carbon hoeft te zijn. Integendeel, de keus voor aluminium stelt Merida in de gelegenheid om een afmontage te kiezen die voor deze prijs ongeëvenaard is. Met de BIG.NINE 900 consumeer je moeiteloos alles wat géén asfalt is. Slingerende trails van paar kilometer of de gemene Ardennenklim. En met deze kwaliteit koop je bij Van Scheijndel Wielersport een mtb voor jaren.