Merida BIG.NINE Carbon

Merida BIG.NINE 6000 Merida BIG.NINE 6000
Merida BIG.NINE Team Merida BIG.NINE Team
Merida BIG.NINE XT-Edition Merida BIG.NINE XT-Edition

Het is de mtb van de profs. Een lichtgewicht oerknal op ieder terrein. Een klassieker, ook al is-ie pas vijf jaar jong. We hebben het over Merida's BIG.NINE. De BIG.NINE serie is er niet alleen in aluminium, maar ook in carbon. Het maakt de 29-hardtail van Merida nog concurrerender dan-ie al is. Alleen al door het extreem lage gewicht van de fiets. In de 7000-uitvoering tikt de weegschaal nog niet eens de 8,5 kilo aan. Met diverse modellen is er altijd een carbon versie die je aanspreekt.

Natuurlijk heeft de BIG.NINE van carbon veel gemeen met z'n aluminium broers. De geometrie bijvoorbeeld. Het is een ideale mtb voor het stevige cross-country werk en de marathons. Waar aluminium al van zichzelf een zekere stijfheid heeft, levert Merida ook met koolstofvezels een topfiets af.

Die optelsom van sportieve geometrie plus licht gewicht levert een mountainbike op die acceleert als een raket en onderweg ook geen snelheid verliest. De 29 inch banden werken immers als een turbo. Zelfs over de meest uitdagende oppervlakten blijf je vaart houden. En grip is verzekerd met de bijbehorende bandmaat.

Merida BIG.NINE: veel value for money

Met de carbonserie van de BIG.NINE laat Merida weer zien dat het veel 'value' voor Hollandse 'money' levert. Is het frame al van bovenmodale kwaliteit, qua afmontage is er in deze prijsklasse weinig concurrentie. Neem alleen al het instapmodel van de BIG.NINE in carbon, de XT.

De naam zegt het al: de gebruikte techniek is vooral de XT-serie van Shimano, met 2x11 versnellingen en hydraulische remmen. De voorvork is de Fox 32 Float Performance, ook al een betrouwbare optie in het terrein. Handig optie: de mogelijkheid om de vering te activeren of uit te zetten vanaf het stuur.

Iemand minder dan 8,5 kilo?

In de voordeligste uitvoering heb je maar net 10,5 kilo bagage onderweg. Bij de uitvoeringen waar de prijsmeter iets verder uitslaat, gaat er steeds meer af. De lichtste modellen wegen nog maar 8,5 kilo. Een BIG.NINE Team bijvoorbeeld. Het is de hardtail waarop profs hun rondjes rijden, gedecoreerd met onderdelen die stuk voor stuk tot de top van hun categorie behoren: de 1x12 versnelling van SRAM XX1 Eagle, de SRAM Level Ultimate schijfremmen en de RockShox FS SID World Cup voorvork. De Fulcrum Red Passion 3 wielset maakt 'm af.

Oké, die Team-editie is er één voor degenen met een goed gevulde beurs. Maar ook elk van de andere modellen uit de carbon BIG.NINE serie laat je gegarandeerd met een BIG.SMILE rondrijden, wat voor weer en wat voor parcours het ook is.