Merida BIG.NINE

Merida BIG.NINE 900 Merida BIG.NINE 900
Merida BIG.NINE 600 Merida BIG.NINE 600
Merida BIG.NINE 300 Merida BIG.NINE 300

Hardtails. Een beetje mountainbiker denkt dan als eerste aan de Merida BIG.NINE. (Ja, bij Merida schrijven ze het zo.) En da's niet toevallig. De complete BIG.NINE serie bestaat uit een groot aantal van die terreinrampestampers. Om te beginnen kies je al uit drie materiaalsoorten: aluminium, een aluminium 'Lite' (een extra lichte kwaliteit) en carbon. Aluminium moest het in het verleden altijd hebben van z'n scherpe prijs. Tegenwoordig is aluminium echter óók een materiaal dat een licht gewicht combineert met een plezierig comfort.

Mocht het je gaan duizelen in de online Merida catalogus: alle modellen met drie cijfers zijn van aluminium, bij vier cijfers heb je carbon in de schuur/garage/slaapkamer staan. Wat al die verschillende modellen gemeen hebben, is de geometrie. Qua maatvoering heeft Merida de BIG.NINE berekend op terreinliefhebbers die van een beetje snelheid houden. Vandaar ook die 29 inch wielen, tegenwoordig de standaard voor een professionele mountainbike. Snelheden houdt een groter wiel beter vast, oneffenheidjes in het terrein blijven acceptabel en bredere banden verhogen je grip, ook in modderpoelen.

Merida BIG.NINE: meerdere modellen

Sinds de introductie in 2012 is de BIG.NINE een hardtail die voor vol wordt aangezien. In 2016 gaf Merida het model een update. Onderhand bestaat de aluminiumlijn uit diverse modellen. Begin je met rijden in het terrein en wil je een betaalbare start? Of geloof je heilig in aluminium als framemateriaal en wil je het beste van het beste qua afmontage? In beide gevallen vind je bij Van Scheijdel Wielersport wat je zoekt.

Merida BIG.NINE vanaf € 749

Al vanaf een paar honderd euro trouwens. Want daar (€ 749) begint de prijslijst, met de Merida BIG.NINE 100. Voor die scherpe prijs zijn het niet eens de minste onderdelen die je gaat tegenkomen. Veel onderdelen van Shimano bijvoorbeeld, de bekende Suntour SR voorvork. Mag het iets meer zijn, qua betrouwbaarheid, remkracht en schakeplezier?

Aan het eind van het spectrum is de Merida BIG.NINE 600. Een paar highlights: de probleemloze SRAM NX 1 x 11 groep, hydraulische remmen van Tektro (Gimini) en een luchtgeveerde voorvork die nog meer op comfort is gericht, de Manitou Marvel. Vóór vind je bovendien een 15 mm steekas.

En zeg eens eerlijk, nog geen 12 kilo voor een aluminium mountainbike is toch een heel net gewicht? Kom eens kijken - en proefrijden - bij Van Scheijndel Wielersport om te kijken welke aluminium mountainbike van Merida jouw favoriet is.