Specialized Vado Speed Pedelec

Specialized Vado 6.0 Specialized Vado 6.0
Specialized Vado 5.0 (vrouwen) Specialized Vado 5.0 (vrouwen)
Specialized Vado 5.0 Specialized Vado 5.0
Specialized Vado 6.0 (vrouwen) Specialized Vado 6.0 (vrouwen)

De Specialized Vado 5.0 en 6.0 zijn de Speed Pedelecs van de familie Vado: elektrische fietsen die met gemak de 45 kilometer per uur halen. Die snelheid is verpakt in een nogal bruut overkomend uiterlijk. Het is om te zien niet bepaald de elektrische fiets van je opa, eerder een mountainbike die een anabolenkuurtje heeft gehad. Dat maakt het tot een verrukkelijke fiets om heen en weer naar het werk te rijden, met - ongeacht je baas - elke dag een brede glimlach op je gezicht!

Specialized is misschien niet de ontdekker van de elektrische fietsen, het Amerikaanse merk heeft de e-bikes wel op een compleet ander niveau gebracht. Het zijn vooral het design en de motorische kwaliteiten waardoor de Vado’s voorop rijden in het elektrische peloton. Niets wijst erop dat je fiets is uitgevoerd met trapondersteuning - totdat je op het stuur de instructies geeft om er een tandje bij te zetten. Met gemak vliegt de Vado 5.0 of 6.0 naar de 45 kilometer per uur.

350 Watt vermogen

In de schuine bovenbuis is een krachtpatser geïntegreerd die maar liefst 350 Watt aan vermogen kan produceren. Ook de batterij is daar ondergebracht. Vervangen voor reparatie of onderhoud is heel eenvoudig: zonder gereedschap is alles te demonteren. Die motor reageert automatisch op de kracht die je op de pedalen uitoefent. Als je harder moet trappen, krijg je er meer Watts bij. Het zal je bij een proefrit opvallen hoe soepel het motortje z’n werk doet, zonder trillen of geluid. En met de elektrische ondersteuning kun je maximaal 75 kilometer doen.

Mission Control app

De prestaties van de motor kun je ook zelf aanpassen. Daarvoor heeft Specialized een app ontwikkeld: Mission Control. Die koppel je via Bluetooth aan de Vado. Op je smartphone kun je dan bijvoorbeeld het vermogen iets temperen om de accuduur te verlengen. Je kunt ook je eindbestemming ingeven en het aan de app overlaten om de meest energie-economische route te kiezen. Op het lcd-scherm op de Vado vind je overzichtelijk en goed leesbaar alle gegevens van je rit terug, zoals de actieradius.

Ideaal voor woon-werkverkeer

Met de Specialized Vado 5.0 en 6.0 investeer je in een betrouwbare reisgenoot voor woon-werkverkeer. Het aluminiumframe kan tegen een stootje, voor de afwerking heeft het merk gekozen voor de meest degelijke onderdelen. Spatborden voorkomen dat je werkoutfit onder de modderspatten komt te zitten, een bagagedrager houdt ook de zwaarste tassen of koffers (tot 22 kilo) moeiteloos op hun plek. En is het donker? Een krachtige lamp maakt niet alleen dat je gezien wordt, maar ook dat je zelf een flink zicht houdt op de weg voor je.

Specialized Vado: extra brede banden

De instap is relatief laag, zodat je geen circusachtige toeren hoeft uit te halen om op te stappen. Het comfort heeft in de ontwerpfase toch al een extra boost gekregen. Specialized levert de Vado met extra brede banden die elk oneffenheidje in de weg moeiteloos elimineren. Remmen is onder alle omstandigheden verzekerd. De Vado 5.0 en 6.0 is voorzien van hydraulische schijfremmen. Discs staan erom bekend dat regen geen invloed heeft op de remprestaties.

Hé, het is ook een gewone fiets!

Op de Specialized Vado heb je natuurlijk ook plezier zónder elektronica. Plezier dat je vooral dankt aan de Shimano XT achterderailleur en Shimano SLX cassette met 11 versnellingen. Het bereik loopt van 11 tot 42 tandjes. Iets minder technisch: je zou er met pure voetkracht ook een heuveltje mee kunnen bedwingen, en als de wind in de rug staat is er ook een versnelling te vinden om vaart te maken.

Vado 5.0 of 6.0?

De Specialized Vado is er al snelheidsmonster (maximaal 45 kilometer per uur) int twee uitvoeringen: de 5.0 (€ 4199) en de 6.0 (€ 4399).